Van saját recepted?

Kefires lepénykék - finom töltelékkel

Kefires lepénykék - finom töltelékkel
Könnyű
16-30 perc
4 fő
101-300 Forint

A tésztához:

  • 500 ml kefir /mindegy milyen zsírtartalmú/
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás 
  • 2 evőkanál olaj
  • 500-550 gramm liszt
  • só /ízlés szerint/

A töltelékhez:

  • apróra vágott virsli vagy párizsi
  • párolt gomba
  • párolt káposzta
  • krumplipüré
  • kapros túró

Ilyen csodálatos lepénykékkel kényeztetett engem hajdan a nagyanyám, szinte minden héten sütött nekem.

Hozzávalók:

A tésztához: 

  • 500 ml kefír /mindegy, milyen zsírtartalmú /
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 2 ek. étolaj
  • 500-550 gr liszt
  • só ízlés szerint

A töltelékhez:

  • apróra vágott virsli vagy sajtos párizsi
  • párolt gomba
  • párolt káposzta
  • krumplipüré
  • kapros túró

1. A kefirben keverjük el a szódabikarbónát. (El is maradhat.) Adjuk hozzá a tojást és az étolajat. Az átszitált liszttel finom, könnyű tésztává dagasszuk. Ha túl lágy, liszttel egyensúlyozzuk az állagát. Akkor jó, ha könnyen elválik a kezünktől. Lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le konyharuhával, és 10 percig pihentessük.

2. A pihentetés után sodorjuk hengerré, és vágjuk 8-9 darabra.
3. Nyújtsuk ki az egyes darabokat lepény formájúra, aztán lisztezett ujjunk segítségével, a tészta közepétől elindulva, kerekítsünk kis mélyedéseket. Ezekbe a mélyedésekbe tegyük a korábban elkészített tölteléket. Utána a széleket összecsípve, egybe fogva zárjuk be a lepénykéket. Finom mozdulatokkal a tölteléket jól el is tudjuk egyengetni a tészta alatt.
2-3 perc pihentetés következik.
4. Közben étolajat hevítünk egy serpenyőben. A lepények mindkét oldalát fedő alatt szép pirosra sütjük.
5. A kész lepényeket megkenjük olvasztott vajjal, de sózhatjuk is.
6. Tálba szedjük, letakarva 10-15 percig hűlni hagyjuk, ekkor az ízek is jól összeérnek.
Előre mondom, különösen ízletes és nagyon könnyű ez a lepény: ugyanis a fedő alatt szó szerint a duplájára nő! Ez a tészta töltelék nélkül is remek, de alkalmas akár édes változat elkészítésére is, abban az esetben a tésztába tegyünk 1-2 evőkanál cukrot.
Forrás: vk.com
|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/46264/pics/lead_800x600.jpg
kefíres,lepény,sósságok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?