3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma
527 főre emelkedett az elhunytak száma, 2156-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1209 fő.
Van saját recepted?

Különleges húsos pirog

Különleges húsos pirog
Könnyű
61-120 perc
4 fő
301-500 Forint

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 500 gr darált hús (marha vagy baromfi)
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 ml víz
  • 1/2 húsleveskocka
  • 140 gr reszelt sajt
  • só, bors, pirospaprika ízlés szerint


A tésztához:

  • 125 ml tej
  • 125 ml kefír
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 1 tojás
  • 500 gr liszt
  • 30 gr tejszín
  • 6 ek. étolaj

Csodálatosan szép, virág formájú, krizantémra emlékeztető kalács!

1.Készítsük el a tölteléket: a darált húst jó alaposan gyúrjuk össze a felaprított hagymákkal, a reszelt sajttal, a vízben feloldott húsleveskockával, fűszerezzük. Pihentessük.

2. Futtassuk fel pici langyos, cukros tejben az élesztőt.

3. Keverjük össze alaposan a maradék tejet, kefirt, cukrot, sót, tojást és az étolajat. Öntsük hozzá az élesztős tejet, szitáljuk bele a lisztet, s az egész masszát rugalmas állagú tésztává dagasszuk.

4. A kész tésztát egy mélyebb tálkába helyezzük, s letakarva egy óra hosszat pihentetjük. Akkor két egyenlő részre osztjuk.

5. Az egyik rész menjen vissza újból a tálkába, s takarjuk le továbbra is.

6. A másik tésztadarabot nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyságú lappá.

7. Egy kb. 7-7.5 cm átmérőjű pohár segítségével szaggassunk belőle kis köröket. A visszamaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle újabb pogácsákat. Közben mindig takarjuk le a tésztát, nehogy kiszáradjon.

8. A kis tésztakarikákba 1 teáskanálnyi tölteléket halmozzunk, arra pici reszelt sajtot. Hajtsuk félbe a köröket, aztán a félkör alakú pirog két szélét csípjük össze.

9. Egy 28 cm átmérőjű sütőformát kenjünk ki étolajjal, az aljára vágjunk sütőpapírt, azt is kenjük meg olajjal. ( Így majd könnyebben ki tudjuk venni a kész pirogot. )

10. A kis "szirmokkal" rakjuk körbe a sütőformát. Amikor az első adag tésztából készült szirmok elfogynak, jöhet a maradék tészta feldolgozása. Töltsük meg a formát.

11. Közben 3 félkört tegyünk félre, a tészta közepén kissé csúsztassuk őket egymásra. Kiemelkednek, mint a krizantém bibéje.

12. Kenjük meg a pirog tetejét 1 tojássárga + 1 ek. tej keverékével.

13. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig süssük. (15 perccel a sütés vége előtt csökkentsük a hőmérsékletet 175 fokra )

14. Ha kész, kenjük meg a tetejét meleg tejszínnel, és 15 percre takarjuk le.

Forrás: vk.com

|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/47605/pics/lead_800x600.jpg
darált hús,főételek,kelt tészta,tészta
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?