Van saját recepted?

Túrós briós

Túrós briós
Könnyű
61-120 perc
6 fő
101-300 Forint
  • 250 ml tej
  • 3 db tojás (2 a tésztához - 1 a túróhoz)
  • 200 gr cukor (100 gr a tésztához - 100 gr a túróhoz)
  • 100 gr vaj vagy margarin
  • 600-700 gr liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor (1 a tésztához - 1 a túróhoz)
  • 25 gr élesztő (friss vagy szárított)
  • 500 gr túró
  • 100-150 gr mazsola
  • citromhéj ízlés szerint
  • 1 csapott tk. só
Nem a legegyszerűbb recept, de a munkáért kárpótol majd az illat, amit akkor érzünk, amikor kinyitjuk a sütő ajtaját, aztán meg az íz, amit az első harapásnál érzünk.
1. A mazsolát forró vízzel leöntjük, hagyjuk dagadni.
2. A következő lépés: kovászt készítünk.
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és 1 pohár liszttel elkeverjük (így finom, lágy kovászt kapunk).
Meleg helyen, letakarva pihentetjük.
3. Ezután a tésztaalap jön.
Felolvasztjuk, majd kissé kihűtjük a vajat. Ekkor összekeverjük a tojással, cukorral, vaníliával.
A közben elkészült kovásszal elegyítjük, s apránként adagoljuk bele a lisztet. Finom, lágy kalácstésztát dagasztunk.
Ha úgy érezzük, tökéletes, félretesszük kicsit, hadd keljen.
4. Most összeállítjuk a tölteléket.
A szoba hőmérsékletű túróba ütjük a tojást, ízesítjük cukorral, vaníliával,  mazsolával, s jól összekeverjük a hozzávalókat. Ha esetleg túl lágy lenne a töltelék, egy kis liszttel vagy grízzel javíthatunk az állagán.
5. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük, s 24 kis golyót/gömböt formálunk belőle. Pici pihentetés következik.
Ezután lapos korongokká nyújtjuk őket. Az egyes korongokon ejtsünk 3-3 bevágást úgy, hogy a keletkező méretek különböző nagyságúak legyenek. Mindegyik nagyobb legyen az előzőnél.

6. A korong közepére, a vágatlan részre halmozzunk egy kis kupac túrót.

A legkisebb résszel fogjuk körbe, nyomkodjuk körbe a tölteléket.

Ugyanezt  tegyük a következő tésztarésszel, majd a legnagyobbal. Mindig erősen nyomkodjuk össze a tésztaszéleket!

A megerősítés lehetőleg minél lejjebb legyen, a kis briós alján, így fog a sütés során a legkevésbé eldőlni a tészta.
7. Pár perc újbóli pihentetés után tejjel hígított, felvert tojássárgával bekenjük a briósokat, s irány a sütő!

180 fokon süssük, míg szép pirosas színt kapnak!
Forrás: vk.com
|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/48130/pics/lead_800x600.jpg
édességek,sütemény,süti,túrós
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?