Van saját recepted?

Diós béles

Diós béles
Könnyű
120 perc felett
8 fő
101-300 Forint
Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 130 gr cukor
  • 2 csapott tk. só
  • 20 gr száraz vagy 42 gr friss élesztő
  • 500 ml langyos tej
  • 150 gr lágy vaj
  • 2 db tojás
  • vanília
A töltelékhez:
1 db tojás a kenéshez
Senkinek nem kell bemutatni ezt a klasszikus diós süteményt, amit kicsik és nagyok egyaránt jóízűen majszolnak.

1. Langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Üssük bele a tojást, keverjük össze. Ízesítsük vaníliával.

2. A tejes-tojásos masszát öntsük a liszthez, s pici sóval, lágy vajjal finom állagú, jól nyújtható tésztává dagasszuk. Letakarva, meleg helyen kelesszük legalább 2 óra hosszat.

3. Közben készítsük el a tölteléket. Melegítsük fel a vajat, keverjük bele a cukrot meg a darált diót, és kevéske tejjel addig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Hintsük bele a fahéjat, gazdagítsuk mazsolával.

4. A megkelt tésztát nyújtsuk négyzet alakú lappá. Kenjük meg a diós töltelékkel. Aztán a tészta egyik harmadát ráhajtjuk a második harmadra, a harmadikat pedig az elsőre. Vágjuk fel 4-5 centiméteres darabokra a töltött kalácsot, csavarjunk egyet-egyet mindegyiken, hogy kivillanjon a diós töltelék.

5. A kis béleseket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojássárgával, és hagyjuk még kb. 20 percig pihenni.

6. Előmelegített sütőbe dugjuk a tepsit, és 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük az illatos, ízletes kalácskákat.

Forrás: vk.com
|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/49504/pics/lead_800x600.jpg
édességek,sütemény,süti
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?