Van saját recepted?

Dagesztáni töltött lepény

Dagesztáni töltött lepény
Könnyű
31-60 perc
6 fő
101-300 Forint
Hozzávalók:

A tésztához:
  • 500 ml savanyú tej vagy kefir
  • liszt (amennyit felvesz)
  • kis szódabikarbóna
  • só ízlés szerint
A töltelékhez ízlés szerinti mennyiségben:
Sajnos Dagesztániába utazni veszélyes, ám finom lepényüket itthon is elkészíthetjük.
1. Öntsük egy mélyebb edénybe a savanyú tejet. Adagoljuk hozzá a lisztet, villával kevergessük el benne. Sózzuk, s tegyük bele a szódabikarbónát is.
Amikor már nem megy a villával kevergetés, lisztezett munkalapon folytassuk tovább: adagoljuk a lisztet, gyúrjuk, adagoljuk, gyúrjuk. Kb. 15 perc múlva már nem ragad a kezünkhöz a tészta, sima lesz, kész. 30 percig pihentessük.

2. Közben elkészítjük a tölteléket. A főtt, majd megtört krumplit összekeverjük a dinsztelt hagymával, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a friss, felaprított petrezselyemzöldet, kaprot.

3. Szakítsunk a tésztából egy nagyobb darabot, nyújtsuk kör alakúra. Halmozzunk a közepére tölteléket. Az arány: amennyi a tészta, annyi a töltelék.

4. Fogjuk össze a tésztaszéleket, zárjuk be a tölteléket, s a cipócskát újra kinyújtjuk: ezúttal 1.5 - 2 cm-es vastagságú lepénnyé. Ha itt-ott kikandikál belőle a hagyma, semmi baj!

5. Száraz, forró serpenyőben süssük ki. Ne lepődjünk meg, ha a lepényen megjelennek apróbb-nagyobb hólyagok, majd eltűnnek később. Mindkét oldalon enyhén pirítsuk meg a tésztát. Sütés után marad vissza a serpenyőben némi égett liszt, ezt szalvétával, papírtörlővel gyorsan eltávolítjuk, s már sülhet is a következő adag.
6. A kisült, forró lepény mindkét oldalát kenjük meg finom olajjal. Négybe vágva hamarabb kihűl, hamarabb fogyasztható.

Forrás: vk.com
|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/49905/pics/lead_800x600.jpg
főételek,lepény,tészta,töltött
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?