Van saját recepted?

Megrél hacsapuri (sajtos kenyér)

Megrél hacsapuri (sajtos kenyér)
Könnyű
61-120 perc
8 fő
101-300 Forint
Hozzávalók:
  • 150 ml meleg víz
  • 2 tk. cukor
  • 2 tk. szárított élesztő
  • 100 ml tej
  • 30 gr vaj
  • 1 db tojás
  • 1 tk. só
  • 500 gr liszt
  • 600 gr grúz sajt, ún.szulugúni (de jó hozzá bármilyen lágy fehér sajt, akár füstölt változatban is)
A hacsapuri Grúziából indult világhódító útjára és bárki könnyen elkészítheti otthon is, hiszen nincs másról szó, csak egy ízletes sajtos kenyérről.

1. A tészta alapja a kovász, először ezt készítjük el. A meglangyosított vízben feloldjuk a cukrot, belekeverjük az élesztőt, és letakarva hagyjuk 30 percig pihenni.

2. Mélyebb edénybe szitáljuk a lisztet, mehet bele a só, a tojás, a langyos tej és az olvasztott vaj.

3. E lisztes keverékbe öntjük a kovászt, majd formázható tésztává állítjuk össze. Legalább 5-10 percig kell gyúrni, hogy finom állaga legyen. Ha elkészült, felületét kenjük meg olajjal, tegyük át egy másik tálba, s letakarva legalább 2 óra hosszat hagyjuk magára.

4. Amikor a tészta duplájára kelt, vágjuk három darabba. Mindegyiket nyújtsuk kör alakúra, a közepükre helyezzünk 150 gramm reszelt sajtot. A széleket emeljük meg, zárjuk be a sajtot.

5. Ekkor egy ügyes mozdulattal fordítsuk meg a lepényt, s újból nyújtsuk ki. A lepénykék közepén buborékok keletkezhetnek, nyugodtan ki lehet szurkálni néhány helyen a tésztát.

6. Kenjük meg tojássárgával.

7. Előmelegített sütőben, 200 fokon kezdjük el sütni a reszelt sajttal újból megszórt kenyérlepényeket. 8-10 perc eltelte után a legnagyobb hőfokra kapcsoljuk a sütőt, s kb. 5 perc múlva már szép piros, ropogós lesz a sajtos kenyerünk.

8. Forrón fogyaszthatjuk.

Forrás: vk.com
Címkék: köret, sajtos, tészta
|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/50336/pics/lead_800x600.jpg
köret,sajtos,tészta
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?