Van saját recepted?

Észt fonottas kalács

Észt fonottas kalács
Könnyű
61-120 perc
6 fő
101-300 Forint
Hozzávalók: 
A tésztához:
  • 120 ml langyos tej
  • 1 tk. cukor vagy méz
  • 1 db tojássárga
  • 30 gr teavaj
  • csipet só
  • 15 gr élesztő
  • 300 gr liszt
A kenéshez:
Ezek a baltiak aztán tudnak édességet készíteni, kelt kalácsot legalábbis mindenképpen.

1. Az élesztőt langyos tejben futtassuk fel. A vajat és a tojássárgát keverjük ki, adjuk hozzá a lisztet, sót, majd öntsük hozzá az élesztős tejet. Dagasszuk finom, könnyű kis tésztává. Éppen csak kizsírozott mélyebb tálban hagyjuk 1-2 órát kelni. (Betehetjük 30 fokra felmelegített, de már kikapcsolt sütőbe is, ha úgy kényelmesebb.)

2. Az 50 gr vajból, a 3-4 ek. cukorból és az 1-2 tk. fahéjból készítsünk kenhető masszát.

3. Nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagságú lappá.

4. Kenjük rá a fahéjas massza felét, aztán tekerjük fel. A feltekert tésztát hosszában úgy vágjuk ketté, hogy a vége egyben maradjon. Hogy a fahéjas cukor elővillanhasson, ejtsünk néhány helyen bevágásokat a rudakon, majd először külön-külön csavarjuk meg néhányszor a fél rudakat, végül fonjuk egybe őket. Az utolsó mozzanat: az újonnan formált tekercs két végét fogjuk össze zárt karikába. Kenjük meg a maradék fahéjas vajjal, s irány az előmelegített sütő!

5. 200 fokon 20-25 percig süssük. Az utolsó 5-10 percben mérsékeljük a hőfokot 180-ra.

6. Ha kész, hintsük meg porcukorral, de bevonhatjuk limonádéban feloldott porcukorral is.

Forrás: vk.com
Címkék: édességek, kalács
|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/48648/pics/lead_800x600.jpg
édességek,kalács
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?