Húsos kőttes
2018.04.05.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 1/2 pohár víz
- 1 1/2 ek. cukor
- 1/3 tk. só
- 3 ek. étolaj
- 550-600 gr liszt
- 1 tk. friss élesztő
A töltelékhez:
- 700-800 gr csirkemell
- 6-7 db krumpli
- 1 fej hagyma + 1-2 szál zöldhagyma
- 4-5 ek. étolaj
- só, bors
- 2-3 babérlevél
- 1 db tojás
Könnyű, foszlós és nagyon finom lesz ez a gazdagon töltött kelt tészta!
1. Langyos vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük 5 ek. liszttel, s habverővel addig verjük, míg apró hólyagocskák jelennek meg rajta. Akkor letakarjuk, meleg helyen kelesztjük 15-20 percig.
2. A felfuttatott kovászhoz hozzáadjuk a sóval elegyített lisztet, s tésztává dagasztjuk. A dagasztás legvégén dolgozzuk bele az étolajat. Meleg helyen 1 1/2 - 2 óra hosszat pihentetjük.
3. Közben elkészítjük a tölteléket. Sós vízben megfőzzük a csirkemellet (a vízbe tegyünk 1 fej hagymát, 1-2 babérlevelet). Megfőzzük a krumplit is egy másik, ugyancsak sós, babérleveles vízben. Amikor leöntöttük a levét, összetörjük, s elkeverünk benne egy tojássárgát. A zöldhagymát apróra vágjuk, kevés forró olajon átfuttatjuk, majd a megfőtt és ledarált (vagy nagyon apróra vágott ) húsba keverjük a pürésített krumplival egyetemben. Megsózzuk, borsozzuk a tölteléket.
4. A tésztát kinyújtjuk, és tetszőleges nagyságú korongokra szaggatjuk. Mindegyik korongra tölteléket halmozunk, aztán bebugyoláljuk azt. Inkább hosszúkás legyen a kelt tészta formája.
5. Serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítünk. (Kb. másfél centiméternyi legyen az olaj az edényben.) Közepes hőfokon megsütjük az egyik, majd a másik oldalát.
Forrás: vk.com
2. A felfuttatott kovászhoz hozzáadjuk a sóval elegyített lisztet, s tésztává dagasztjuk. A dagasztás legvégén dolgozzuk bele az étolajat. Meleg helyen 1 1/2 - 2 óra hosszat pihentetjük.
3. Közben elkészítjük a tölteléket. Sós vízben megfőzzük a csirkemellet (a vízbe tegyünk 1 fej hagymát, 1-2 babérlevelet). Megfőzzük a krumplit is egy másik, ugyancsak sós, babérleveles vízben. Amikor leöntöttük a levét, összetörjük, s elkeverünk benne egy tojássárgát. A zöldhagymát apróra vágjuk, kevés forró olajon átfuttatjuk, majd a megfőtt és ledarált (vagy nagyon apróra vágott ) húsba keverjük a pürésített krumplival egyetemben. Megsózzuk, borsozzuk a tölteléket.
4. A tésztát kinyújtjuk, és tetszőleges nagyságú korongokra szaggatjuk. Mindegyik korongra tölteléket halmozunk, aztán bebugyoláljuk azt. Inkább hosszúkás legyen a kelt tészta formája.
5. Serpenyőben bőséges mennyiségű olajat melegítünk. (Kb. másfél centiméternyi legyen az olaj az edényben.) Közepes hőfokon megsütjük az egyik, majd a másik oldalát.
Forrás: vk.com
Hozzászólások
Hozzászóláshoz először be kell jelentkezned vagy regisztrálj!
Belépek Regisztrálok