Van saját recepted?

Mákos kalács - ahogy a nagymama csinálta

Mákos kalács - ahogy a nagymama csinálta
Könnyű
31-60 perc
8 fő
101-300 Forint

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 gr liszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek. élesztő
  • 4 ek. cukor
  • 1 pohár tej
  • 3 ek. étolaj
  • csipetnyi só
  • 1-2 ek. olvasztott vaj a tészta kenéséhez
  • 1 tojássárgája a tészta kenéséhez

A töltelékhez:

  • 1/2 pohár mák (darálva)
  • 3 ek. cukor
  • víz vagy tej a mák főzéséhez

Nagyon nehéz türelmesen kivárni, hogy ne harapjunk bele már forrón.

1. Az élesztő felfuttatása után a hozzávalókból dagasszunk egy kellemes tapintású tésztalapot. Állítsuk meleg helyre (kb.1/4 órára), hogy jól megkeljen.

2. Főzzük meg a mákot 3 ek. cukorral ízesített vízben vagy tejben. A folyadékot jól főzzük el!

3. A megkelt tésztát 2 darabra osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk. Természetesen hagyhatjuk egyben is, ahogy kényelmesebb. A lapokat megkenjük vajjal, meghintjük 3 ek. cukorral, utána rásimítjuk a mákot.

4. Felcsavarjuk a tésztát, s mindkét végéről levágunk 1-1 karikát, ezek szolgálnak majd a "mákvirág" közepéül. A tésztahenger két végét karikába egyesítjük, majd egy olló segítségével centiméterenként bevágásokat ejtünk rajta. Vigyázat: nem szabad végigvágni a tésztát! Ezután az egyik tésztakarikát jobbra, a másikat balra hajtjuk, sorban, egymás után. A sütőformában kirajzolódik előttünk egy gyönyörű rózsa! A korábban levágott 2 szeletet a kelt tészta közepére helyezzük, az egyiket alul, a másikat fölül.

5. A megformált kalácsot hagyjuk egy kicsit pihenni, majd tojássárgával kenjük meg.

6. Előmelegített sütőben 170 fokon 15-20 percig süssük, amikorra arany színű lesz.

7. Amíg meghűl, csak a szemünkkel kóstoljuk!

Forrás: vk.com

|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/48658/pics/lead_800x600.jpg
édességek,kalács,sütemény,süti
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?