Van saját recepted?

Rum baba

Rum baba
Könnyű
61-120 perc
6 fő
500 Forint felett
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 960 gr liszt
  • 100 gr cukor
  • 150 gr vaj
  • 10 tojás
  • 50 gr friss vagy 25 gr szárított élesztő
  • 1/2 tk. só
  • 375 ml tej
  • 160 gr mazsola vagy dió vagy kandírozott citrom-, narancshéj
A cukorsziruphoz:
  • 350 gr cukor
  • 350 ml víz
  • 100 ml rum
A díszítéshez:
  • kész tejszínhab, málnaszemek

Alkoholos, délutáni vendégváró!

Elkészítés:

1. Morzsoljuk langyos tejbe az élesztőt, majd keverjük hozzá a liszt felét. Meleg helyen kelesszük.

2. A kész kovászhoz adjuk a cukorral elmorzsolt vajat. Üssük bele a tojásokat. Addig keverjük, míg a tojások elegyednek a masszával. Sózás után a maradék liszttel dagasszuk finom tésztává a hozzávalókat. 1.5 óra hosszan kelesszük.

3. Ezután gyúrjuk bele a mazsolát vagy kandírozott gyümölcsöket.

4. Kis gömböcskéket szaggassunk a tésztából, s töltsük 1/3 részig az előkészített sütőformákba. Így pihentessük megint, 30-40 percig. Amikor a tészta kitölti az edény 3/4 részét, indulhat a 220 fokos sütőbe! 20-25 perc alatt szépen feljönnek, megsülnek az egyelőre csupasz babák.

5. Vegyük ki a formából, s egyesével mártsuk mindegyiket a meleg szirupba.

6. A szirup elkészítése: a vizet forraljuk fel, keverjük el benne a cukrot, ezzel újra hevítsük forrpontig. Szedjük le a habját, hűtsük kb. 20 fokosra, majd bolondítsuk meg a rummal.

7. Ha igazán mutatós sütiket szeretnénk az asztalra varázsolni, nyomjunk a babák tetejére tejszínhabot, s ültessünk a hab közepébe 1-1 málnaszemet.

Forrás: vk.com

Címkék: diós, rumos, sütemény
|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/84302/pics/lead_800x600.jpg
diós,rumos,sütemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?