Van saját recepted?

Lengyel grízes pite

Lengyel grízes pite
Könnyű
31-60 perc
4 fő
500 Forint felett
Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 100 gr gríz
  • 100 gr cukor
  • 140 gr vaj
  • 150 gr mák
  • 50 gr aszalt sárgabarack
  • 50 gr aszalt szilva
  • 50 gr mazsola
  • 2 alma
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 ek. citromlé
  • 3 ek. porcukor
  • 1 ek. színes cukorka a díszítéshez

Egyszerű alapanyagok, gyors elkészítés, ez jellemzi a lengyel grízes pitét. Ami egy kicsit hagyományos és dédnagymamáink kavart pitéjére emlékeztethet bennünket.

Elkészítés:

1. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. Ez utóbbit rögtön tegyük hűtőbe.

2. Az aszalt gyümölcsöket (sárgabarackot, szilvát, mazsolát) kis ideig áztassuk forró vízben, utána papírtörlővel szárítsuk le, s daraboljuk apró(bb)ra. A mákot keverjük össze 2 ek. forró vízzel, 10-15 percig hagyjuk állni.

3. A vajból egy keveset tegyünk félre a sütőforma kikenéséhez, a többit habosítsuk ki a cukorral. Adagoljuk bele a tojássárgákat, majd elegyítsük hozzá a szódabikarbónát.

4. Egy tálkában forgassuk egybe az előkészített gyümölcsöket, a mákot és a grízt. Ezután következhet a meghámozott, durvára reszelt alma, amelyet előzetesen meglocsoltunk egy kis citromlével.

5. Finom mozdulatokkal dolgozzuk bele a vajas-tojásos masszát, végül pedig a keményre vert habot.

6. Öntsük a sütialapot kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe, s 45-50 percig süssük. Elkészültét érdemes tűpróbával ellenőrizni. Amikor kihűlt, szórjuk meg porcukorral, és díszítsük apró, színes cukorkákkal. Igazi ünnepi sütemény!

Forrás: vk.com

|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/88673/pics/lead_800x600.jpg
gyümölcsös,piskóta
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?