Van saját recepted?

Áfonyás linzer

Áfonyás linzer
Könnyű
31-60 perc
4 fő
500 Forint felett
Hozzávalók:
A töltelékhez:
  • 500-600 gr vörös áfonya (fagyasztott vagy friss)
  • 150-200 gr cukor
A tésztához:
  • 300 gr liszt + a nyújtáshoz
  • 300 gr fagyasztott vaj
  • 160 gr cukor
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb tojás
  • 1 tojássárga
  • 3 gr tengeri só

Piros gyümölcsös, klasszikus pite. Fogyasztása kávéval és teával ajánlott, a bekuckózni kívánt délutánokon.

Elkészítés:

1. A fagyasztott vajat vágjuk kockára, tegyük a liszthez, amelyben már elkevertük a sót és a cukrot. Késsel vagy villával vagy fakanállal törjük egybe a hozzávalókat. A lényeg, hogy morzsalékos állagú legyen.

2. Egyesével dolgozzuk bele a hideg tojás(oka)t meg a tojássárgát, s gyorsan formáljuk cipóba a hozzávalókat. Befóliázva 30 percre helyezzük hűtőbe a tortaalapot.

3. Az áfonyát főzzük fel a cukorral, 10-12 percig kavargatva sűrítsük be. Ezután teljesen hűtsük ki.

4. A tésztát 3-4 cm-rel nagyobbra nyújtsuk, mint a pitesütő (ehhez a mennyiséghez a 24 cm átmérőjű kerek forma az ideális). Béleljük ki az edényt sütőpapírral, egyengessük bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. Az alját szurkáljuk meg villával.

5. 180 fokra előmelegített sütőben 7-10 percig süssük, épp csak addig, míg színt kap. Kivesszük, kicsit meghűtjük.

6. Ha a töltelék túl folyós, keverjünk bele némi zsemlemorzsát, ha elég sűrű, ez elmaradhat. Osszuk el a tésztán az áfonyát, és 10-12 percre dugjuk vissza az edényt a sütőbe. Tálaláskor adjunk a süteményhez egy kis tejszínhabot vagy 1-2 szelet citromot.

Forrás: vk.com

|
https://eztfozdki.blogstar.hu/./pages/eztfozdki/contents/blog/88674/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?